232

Wij zien steeds meer en weten steeds minder

Wij zien steeds meer en weten steeds minder. Bijvoorbeeld deze prinses die onterecht de bijnaam ‘somber’ heeft gekregen. Somber? Het blijkt totaal anders!

10 Februari, 2020
294

Verstand op bestand

Sinds 25 mei 2018 is het vak ‘verkopen’ veranderd. Sinds de invoering van de AVG, de wet op de privacy mag minder. Of, als jij het bestand hebt ‘omgeploegd’ van bedrijven naar Mensen, kan zelfs veel meer! 

31 Januari, 2020
285

Verras mensen met extra aandacht

Ken jij jouw relaties? Weet jij wanneer een relatie jarig is?
Als jij op die dagen aandacht geeft, is dat van blijvende waarde.

27 Januari, 2020
386

Anders kijken naar Makelmania!

Woensdag 27 november. De Fabrique in Maarssen. 10.30 uur. De aftrap voor ‘Makelmania’.
300 makelaars en vastgoedspecialisten waren benieuwd.
27 November, 2019
481

Een test óf een klacht?!

Tijdens het seminar ‘Klachten zijn kansen’ mocht ik de afsluitende spreker ...

30 September, 2019
499

Krenten uit de pap

Een elektrotechnisch installateur belde of zijn accountmanagers, calculators en projectleiders snel getraind konden worden. ‘Er zijn aanvragen genoeg, alleen willen wij nu de krenten uit de pap halen, zodat wij eindelijk afstevenen op een gezonde winst!’

Navraag leerde dat het aantal aanvragen en daarmee de te maken offertes ten opzichte van vorig jaar meer dan verdubbeld was. Ook bleek dat er op het oog wel vaste regels bestonden, maar project voor project de details en daarmee de condities werden aangepast. ‘Maatwerk’ heette dat. Rode cijfers werden het.

Het meeluisteren tijdens verschillende offertepresentaties leerde dat deze installateur geen verkopers van enig niveau in huis had. Meer mensen die het graag voor klanten goed doen, maar denken dat het binnenhalen van een opdracht voor het bedrijf voldoende was. ‘Sinterklaas’ noemde ik de heren ‘acquisiteurs’. Hier win je geen commerciële eindstrijd mee, laat staan een ‘verkoopoorlog’. Bovendien bleek dat de gegevens op de digitale klantenkaart niet klopten. De juiste voorletters van de namen van de contactpersonen bleken te ontbreken. Ook stonden de klantcontacten en de gemaakte afspraken niet vermeld.

In de voorbereiding op de training adviseerde het Programma Advies Team te trainen op het komen tot uniforme afspraken en werkwijze bij het calculeren en offreren. Niets (meer) weggeven. Niets (meer) voor niets. Alles met vaste, tevoren afgesproken uur- en andere tarieven. Tevens ideeën aanleveren om tot een actueel en accuraat bestand te komen waar de Mens centraal staat. Bedrijven doen immers geen zaken met bedrijven, maar Mensen doen zaken met Mensen. Gekozen werd door de deelnemers om tijdens elk klantcontact de gegevens in het bestand met de contactpersoon te bespreken en daar waar nodig te verbeteren.

De offerte werd met het bijgewerkte bestand van Mens tot Mens uitgebracht. Het presenteren van de offerte aan de klant gebeurde gestructureerd door in te spelen op de klant zijn DNA. Wat geeft deze klant op de website aan waarvoor zij in de markt zijn? Welke beloften worden gemaakt? Wat wordt beloofd aan nieuwe medewerkers?

De offerte niet als een bundel papier in een offertemap of online met allerlei bewegende beelden, maar als een cadeau presenteren. Zorgen dat de ‘verpakking’ van de offerte niet alleen mooi wordt, maar ook waarde toevoegt. Een cadeau waarover wordt nagepraat. Waarmee Mensen worden verrast. Waarvan de ontvanger blij wordt in de stijl van: ‘Ik heb de juiste partner voor de toekomst gevonden’.

Voor en na het presenteren van de offerte kregen de verschillende mensen bij de klant persoonlijk aandacht en werden details uit de presentatie herhaald. Dit alles was mogelijk door te werken met een mensgerichte database. Het resultaat mocht er zijn. De conversie verbeterde van 1 op 5 naar 1 op 3. De winst per opdracht verdubbelde. Nu was dat laatste niet moeilijk omdat de winst in euro’s vorig jaar minimaal was. Door de basishandelingen te verrichten, dreven de krenten in de pap vanzelf boven.

Is verkopen zo simpel?
Ja, verkopen is simpel als je terug naar de basis gaat en alleen de dingen doet die je moet doen!

Bart van Luijk

09 September, 2019
464

De voetstap

Bij een papiergroothandel werkte een student in het magazijn. Onderweg van A naar B zag hij een pallet, klaar voor verzending, met een voetstap op de verpakking. Hij dacht: ‘Dat kan zo niet naar de klant’, en
30 Augustus, 2019
466

Er was eens

Er was eens een accountmanager, die voor zijn bedrijf heel belangrijk was. Tenminste, dat dacht hij. Hij was immers de topverkoper in ledverlichting aan internationale bedrijven en overheidsinstellingen. Nog drie
02 Augustus, 2019
491

Zomer! De concurrentie is op vakantie

Wie lopen deze maanden op slippers? Wie ligt er aan het strand? Wie doet niets, helemaal niets? Juist de concurrentie! Ook op de momenten dat zij niet fysiek op vakantie zijn, houden zij ‘op de zaak’ vakantie.
28 Juni, 2019